Over

Jesse Passenier

Jesse Passenier is de winnaar van de Rogier van Otterloo Award 2017, blijk van erkenning voor zijn succes in het samenbrengen van genres in cross-overs, het leiden van zijn eigen orkest en zijn vaardigheid in orkestraal schrijven. Sinds 2016 worden drie nieuwe projecten van zijn gesteund door de Nieuwe Makersregeling van het FPK. Datzelfde jaar stichtte Passenier zijn Fluid Orchestra, waarmee hij zijn debuutalbum Lit Scenes lanceerde, waarbij het Fluid Orchestra werd vergezeld door het gerenommeerde Dudok Kwartet Amsterdam. Dit album kwam uit bij het Amerikaanse label Odradek Records.

Passenier is componist, arrangeur, dirigent, drummer, pianist en vibrafonist. In 2013 sloot Jesse zijn Master Componeren/Arrangeren aan het Conservatorium Maastricht cum laude af, waarvoor hij studeerde bij Wolfgang Braun (DE), Michael Abene (USA), Wieland Reißmann (DE) en Henk Meutgeert (NL) en masterclasses volgde bij Vince Mendoza (USA). Nu doceert Jesse zelf in Jazz Compositie en Arrangeren aan het Conservatorium Maastricht.

Al in 2010 was hij ‘Young Composer in Residence’ op het MECC Jazz Festival in Maastricht, en in 2011 een van de vier laureaten van de Internationale Compositie Wedstrijd van het befaamde Brussels Jazzorkest (BJO ICC 2011). Datzelfde jaar stichtte hij zijn eigen Broad Music Orkest (voorloper van het Fluid Orchestra), waarvoor hij zijn eerste eigen project schreef, genaamd Nos Pères.

In 2012 werd hij toegelaten tot de prestigieuze Metropole Orkest Arrangers Workshop, waarvoor hij arrangeerde voor het orkest en jazz grootheid Kurt Elling. Sindsdien schrijft Jesse veel. Vaak voor het Metropole Orkest (meer dan 70 arrangementen) en hij componeerde, arrangeerde of orkestreerde voor het Heritage Orchestra, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Orkest van het Oosten, de Koninklijke Marinierskapel, de Koninklijke Militaire Kapel, het Nederlands Blazersensemble, philharmonie zuidnederland, Holland Opera, het Clazz Ensemble, het Noordpool Orkest, L’orchestra Particolare, het Ricciotti Ensemble, het Rosa Ensemble, het Lunar Orchestra, Ensemble 88 en eigen projectorkesten in uiteenlopende stijlen, van jazz, pop en rock, tot klassiek.

Hij werkte al samen met internationale artiesten als Kurt Elling, Vince Mendoza, Jacob Collier, Jörg Achim Keller, Jules Buckley, Felix Maginn, Tito Paris, Asha Bhosle, Roop Kumar Rathod, Charles Floyd en Nederlandse artiesten als Reinier Baas, Morris Kliphuis, VIncent van Amsterdam, Ruben Hein, Ellen ten Damme, Janne Schra, Hadewych Minis, Maaike Ouboter, Laura Jansen, Iris Kroes, Joy Wielkens, Waylon, Roel van Velzen, Karsu, Hans Dagelet, Paul de Leeuw en Bert Visscher. Zijn composities en arrangementen hebben in belangrijke zalen gespeeld, zoals het Koninklijk Concertgebouw, Carré, Paradiso, De Doelen, het Bimhuis en November Music Festival.

Copyright © 2018 Passenier Music