Over

Jesse Passenier

De Nederlandse componist Jesse Passenier, die in zijn werk principes van jazz en klassiek verenigt, verkent de periferie van genres en de diepte en mogelijkheden van harmonie. Hij is de winnaar van de Nederlandse Rogier van Otterloo Award 2017, wat zijn succes erkent in het samenbrengen van muziekgenres in cross-overs, het leiden van zijn eigen orkest en zijn vaardigheid in orkestraal schrijven. Passenier is mede-oprichter en artistiek directeur van Fluid Foundation en rond zijn activiteiten als componist ontwikkelde hij muzikaal in bredere zin als  arrangeur, dirigent, drummer, pianist en vibrafonist.

Hoogtepunten van seizoen 21/22 zijn Passenier’s derde soloconcert, getiteld Concerto for Bass Trombone and Orchestra “Life Cycles”, dat in het voorjaar van 2022 in première ging, en onder andere werd uitgevoerd in het Concertgebouw te Amsterdam. In 2020 zette Passenier verdere stappen in zijn inspanningen om de jazz- en klassieke traditie te verenigen, door zijn eerste twee concerten Pianoconcerto No. 1 “Levensdrift” en Vibrafoon & Marimba Concerto No.  1 “Becoming the Colour” te componeren. Beide werken zijn geschreven voor jazzsolist en symfonieorkest en zijn opgenomen met ADDA  Simfònica, onder leiding van de chef-dirigent, maestro Josep Vicent, pianist Kari Ikonen en vibrafonist Vincent Houdijk.

Na het opbouwen van een sterke band met November Music Festival (NL), speelde Passenier in de editie van 2019 een belangrijke rol. Speciale vermelding verdient Division voor orkest, solo bariton en koor. Het stuk was gewijd aan 75 Jaar Vrijheid in Den Bosch en werd gepresenteerd als openingsconcert van het festival. 2019 was even relevant voor zijn ontwikkeling op het gebied van jazzmuziek, waar hij het podium deelde met de beroemde WDR Big Band in samenwerking met ESA (European Space Agency). Als componist van twee werken in opdracht, arrangeur en bandleider dirigeerde hij de interactieve uitvoering in de Kölner Philharmoniker. Als leider van zijn eigen Fluid Orchestra was de publicatie van zijn debuutalbum Lit Scenes in 2018 het keerpunt in het vinden van zijn eigen muzikale taal.

Passenier is voortdurend op zoek naar bijzondere samenwerkingen en heeft gewerkt met internationale en Nederlandse artiesten en ensembles als Kurt Elling, Vince Mendoza, Quincy Jones, Jacob Collier, Jörg Achim Keller, Jules Buckley, Reinier Baas, Eric Vloeimans, Morris Kliphuis, Ruben Hein, Janne Schra, Dudok Quartet Amsterdam en Van Amsterdam Duo. Leidende organisaties zoals het Metropole Orkest, The Heritage Orchestra, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Nederlands Blazers Ensemble, philharmonie zuidnederland, Holland Opera en de WDR Big Band zijn enkele van de kunstinstellingen die regelmatig werken van zijn hand hebben besteld.

Hij bekleedt de functie van hoofdvakdocent jazzcomponeren en arrangeren, jazzmastercoördinator en artistiek leider van Fringe Orchestra aan het Conservatorium Maastricht. Sinds 2021 worden alle nieuwe composities van Jesse Passenier uitgegeven door Donemus Publishing.

Copyright © 2017-2023 Jesse Passenier. All rights reserved.
Copyright © 2017- Jesse Passenier All rights reserved.